ПРОГНОСТИЧНА ЗНАЧИМІСТЬ МАРКЕРІВ НЕСПЕЦИФІЧНОГО СИСТЕМНОГО ЗАПАЛЕННЯ У ХВОРИХ НА ІШЕМІЧНУ ХВОРОБУ СЕРЦЯ - Романова, В.О.; Кузьмінова, Н.В.; Іванкова, А.В.; Лозинський, С.Е.; Князькова, І.І.; Побережець, О.Л.; Репетенко, М.В. (Світ медицини та біології, 2024)
З метою оцінки прогностичної значимості маркерів неспецифічного системного запалення в якості предикторів несприятливого прогнозу у хворих на ішемічну хворобу серця були проаналізовані дані 135 пацієнтів з неускладненим перебігом захворювання і 27 – з несприятливим результатом. Проведене 2-річне проспективне дослідження показало, що несприятливі серцево-судинні події достовірно частіше виникали у хворих на ішемічну хворобу серця з вихідним підвищеним рівнем біомаркерів неспецифічного системного запалення у порівнянні з особами з нижчими їх значеннями. Значною передбачуваною цінністю в плані ймовірності настання несприятливих подій володіли наявність інфаркту міокарда на початку дослідження, зниження фракції викиду лівого шлуночка
Keywords: ішемічна хвороба серця; прогноз пацієнтів; неспецифічне системне запалення; високочутливий С-реактивний протеїн; фактор некрозу пухлин-α; фібриноген; ліпіди крові; атерослероз