ЗМІНА ПАРАМЕТРІВ ЛИЦЕВОГО ВІДДІЛУ ЧЕРЕПА ВНАСЛІДОК ДИСТАЛЬНОГО ПЕРЕМІЩЕННЯ ПОСТІЙНИХ МОЛЯРІВ ВЕРХНЬОЇ ЩЕЛЕПИ У ПАЦІЄНТІВ З ДИСТАЛЬНИМ ПРИКУСОМ, З ВЕРТИКАЛЬНИМ НАПРЯМОМ РОСТУ ЩЕЛЕП - Скрипник, І.Л.; Шнайдер, С.А.; Дєньга, А.Е.; Горохівський, В.Н.; Суслова, О.В.; Кордонець, О.Л.; Желізняк, Н.А. (Світ медицини та біології, 2024)
Дослідження присвячене вивченню змін параметрів лицевого відділу черепа внаслідок дистального переміщування постійних молярів верхньої щелепи у пацієнтів з дистальним прикусом, з вертикальним напрямом росту щелеп. Для визначення особливостей морфологічної будови лицевого відділу черепа використовували 98 телерентгенограм голови, виконаних в бокових проекції. Для визначення особливостей будови лицевого відділу черепа у пацієнтів з дистальною оклюзією були вивчені 15 кутових і 9 лінійних параметри. Дисталізація постійних молярів верхньої щелепи у пацієнтів з дистальним прикусом та вертикальним напрямком росту щелеп призводить до значних змін щелепно-лицевих параметрів. Дослідження виявило збільшення висоти переднього відділу обличчя та зміни кутових вимірів лицьового скелета, які свідчать про обертання нижньощелепної площини за годинниковою стрілкою та обертання оклюзійної площини проти годинникової стрілки.
Keywords: верхня щелепа; постійні моляри; дистальний прикус; череп; телерентгенограми