СТОМАТОЛОГІЧНА ЗАХВОРЮВАНІСТЬ У ДІТЕЙ ТА ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК З РІВНЕМ МАРКЕРІВ МЕТАБОЛІЗМУ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ ТА МІНЕРАЛЬНОГО ОБМІНУ - Сухомейло, Д.О.; Рейзвіх, О.Е.; Шнайдер, С.А.; Світлична, О.М.; Маслов, О.В.; Цушко, І.О.; Бурдейний, В.С. (Світ медицини та біології, 2024)
Робота була присвячена клінічній оцінці стану твердих тканин зубів і пародонту у дітей, що вперше звернулися до стоматолога та встановлення взаємозв’язку з рівнем маркерів кісткового метаболізму та мінерального обміну. Клінічні дослідження проведені за участю 109 дітей 2–5 років та 60 12–15 річних підлітків, які раніше не були сановані. Вивчали показники розповсюдженості та інтенсивності карієсу тимчасових та постійних зубів та показник стану пародонту. Лабораторні дослідження включали визначення в сироватці крові вмісту загального вітаміну D (25-ОН) (D2+D3) та кальцію, магнію, фосфору. Отримані результати дослідження вказують на те, що існує безпосередній взаємозв’язок між показниками стоматологічного здоров’я дітей, метаболізмом вітаміну D та кальцій-фосфорним обміном. Встановлення залежності рівня есенціальних мікро- та макроелементів, а також вітаміну D в організмі дитини, зокрема магнію від поширеності стоматологічної патології у дітей дозволяє визначити напрямки проведення лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на покращення рівня стоматологічного здоров’я.
Keywords: діти; зуби; карієс; пародонт; кістковий метаболізм; мінеральний обмін