ВИВЧЕННЯ РІВНЮ ГІГІЄНИ ПОРОЖНИНИ РОТА У ПАЦІЄНТІВ З ПЕРЕІМПЛАНТИТОМ - Адубецька, А.Ю.; Дєньга, А.Е.; Шнайдер, С.А.; Маслов, О.В.; Гуменюк, В.В.; Гуменюк, О.М.; Пришко, З.Р. (Світ медицини та біології, 2024)
Дослідження було присвячено вивченню рівня гігієни порожнини рота у пацієнтів з периімплантитом. У дослідженні взяли участь 67 пацієнтів з периімплантитом у віці від 25 до 55 років. Всім пацієнтам було проведено комплексне обстеження основного захворювання та стоматологічного статусу за єдиною схемою. Стоматологічне обстеження проводилося в умовах стоматологічного кабінету. Дослідження чітко вказує на те, що пацієнти з периімплантитом мають значно вищий рівень зубного нальоту та зубного каменю, про що свідчить на 29 % вищий індекс Silness-Loe, на 32 % вищий показник індексу Stallard порівняно із загальною популяцією та на 15 % вища інтенсивність зубного каменю. Необхідні подальші дослідження для глибшого вивчення механізмів виникнення периімплантиту, вивчення потенційних факторів ризику та розробки цілеспрямованих втручань. Поглиблюючи наше розуміння та лікування периімплантиту, ми можемо значно покращити результати стоматологічного здоров'я та загальну якість життя пацієнтів, які страждають на нього.
Keywords: гігієна порожнини рота; здоров'я порожнини рота; імплантати; запальні захворювання; дорослі пацієнти