ЗВ'ЯЗОК МІЖ ФУНКЦІОНАЛЬНИМИ ПОКАЗНИКАМИ РЕМОДЕЛЮВАННЯ МІОКАРДА ТА АРТЕРІАЛЬНИМ ТИСКОМ У СПОРТСМЕНІВ З ПРЕГІПЕРТЕНЗІЄЮ - Атаман, Ю.О.; Бріжата, І.А.; Личко, В.С.; Олешко, Т.М.; Прийменко, Л.В.; Волнушкіна, Н.Ю. (Світ медицини та біології, 2024)
Встановлено, що у атлетів з прегіпертензією був вищим показник гіпертрофії лівого шлуночка Ромхілта-Естеса, за іншими параметрами (індекс Соколова-Лайона, Корнельський вольтажний індекс, індекс Губнера, індекс Перуджа, поширеність аритмій та синдрому ранньої реполяризації шлуночків) відмінностей встановлено не було. При цьому спостерігалося збільшення індексу маси міокарда лівого шлуночка: 103,73±18,93 г/м2 у атлетів з прегіпертензією та 86,70±20,55 г/м2 у осіб з оптимальними нормальними значеннями артеріального тиску (р=0,018), індекс Теі не відрізнявся значимо у обох групах. Також нами встановлено помірну позитивну кореляцію між пульсовим АТ та індексом Ромхілта-Естеса, r=0,745, p
Keywords: ремоделювання міокарда; електрокардіографія; артеріальний тиск; спортсмени-професіонали; прегіпертензія