ДИНАМІКА ПСИХОПАТОЛОГІЧНОЇ СИМПТОМАТИКИ В ПОСТКОВІДНОМУ ПЕРІОДІ - Белов, О.О.; Пшук, Н.Г.; Скрипніков, А.М.; Герасименко, Л.О.; Ісаков, Р.І. (Світ медицини та біології, 2024)
Досліджено динаміку постковідних психопатологічних проявів у 31 чоловіка і 33 жінок. Встановлено, що у структурі постковідних психопатологічних проявів домінують втома (75 %), тривога (70 %), когнітивна дисфункція (69 %) та знижений настрій (63 %). Динаміка депресивних і тривожних змін у постковідному періоді була більш виражена у перші 6 місяців (з 63 % до 34 % і з 70 % до 48 %), а втоми, когнітивних порушень та безсоння – після 12 місяців (з 63 % до 28 %, з 63 % до 23 % і з 33 % до 22 %). У ранньому постковідному періоді клінічно оформлені депресивні розлади виявлені у 36 % пацієнтів, у пізньому – у 8 %. Поширеність психопатологічних симптомів, крім дратівливості, була незначуще вищою серед жінок; у них також виявлено вищі рівні депресії і тривоги. Через два роки після COVID-19 симптоми втоми, когнітивної дисфункції, диссомнії, депресії і тривоги були наявні у 22 %, 17 %, 16 %, 14 % та 13 % відповідно. Показники депресії і тривоги нормалізувалися через 12 місяців після COVID-19, у чоловіків швидше, ніж у жінок.
Keywords: COVID-19; постковідний період; депресія; тривога; втома; когнітивна дисфункція