ВИВЧЕННЯ ЖОРСТКОСТІ СУДИН У ХВОРИХ ЗАЛЕЖНО ВІД РІЗНИХ СТУПЕНІВ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ - Золотарьова, Н.А.; Вастьянов, Р.С. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було визначення залежності жорсткості судин від значення артеріального тиску у хворих на артеріальну гіпертензію. Для клінічного спостереження були задіяні 90 осіб. Пацієнти були рандомізовані на 2 групи – 1 групу склали 15 здорових осіб. 2 групу склали 75 хворих на артеріальну гіпертензію різного ступеня. У всіх пацієнтів вимірювали швидкість пульсової хвилі. Розраховували кореляцію між швидкістю пульсової хвилі та віком і систолічним/діастолічним артеріальним тиском. Отримані дані дозволили стверджувати, що індекс швидкості пульсової хвилі, як характеристика еластичних властивостей судин, має тісний зв’язок із значеннями артеріального тиску. Автори виявили високу статистичну кореляцію між індексом швидкості пульсової хвилі та значеннями артеріального тиску. Автори припускають, що жорсткість артерій може бути раннім діагностичним критерієм судинної катастрофи,яка наближається, і тому пропонують вимірювати індекс швидкості пульсової хвилі у пацієнтів з початковими ознаками артеріальної гіпертензії.
Keywords: судинна стінка; еластичність судин; жорсткість; артеріальна гіпертензія; тиск крові; індекс швидкості пульсової хвилі