ПСИХОМЕТРИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ СКРИНІНГ У ПОСТТРАВМАТИЧНОГО СТРЕСОВОГО РОЗЛАДУ В УКРАЇНСЬКИХ БІЖЕНЦІВ У КОНТЕКСТІ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ ПІД ЧАС СПАЛАХУ COVID-19 - Комаревцева, І.О.; Казаков, В.Є.; Вербицький, Є.Ю.; Черних, Ю.А.; Балабанова, К.В.; Комаревцев, В.М.; Чередниченко, Р.В. (Світ медицини та біології, 2024)
Так сталося, що війна почалася в розпал пандемії COVID-19. Проте наслідки COVID-19 для внутрішньо переміщених осіб під час війни вивчені недостатньо. Метою дослідження було вивчити симптоми посттравматичного стресового розладу серед внутрішньо переміщених осіб в Україні, які перехворіли на COVID-19 під час російського вторгнення у 2022–2023 роках. У дослідженні ми використовували стрес-тести для оцінки рівня відчуття стресу, стійкості до стресу та наявності депресії у внутрішньо переміщених осіб, які одужали від COVID-19. Наше дослідження продемонструвало, що Primary Care Screening Scale-5 можна застосовувати як надійний скринінг симптомів посттравматичного стресового розладу у внутрішньо переміщених учасників під час COVID-19.
Keywords: внутрішньо переміщені особи; COVID-19. симптом посттравматичного стресового розладу