ДИНАМІКА ЗМІН ІМУННОГО СТАТУСУ ХВОРИХ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ ОРГАНІВ ЧЕРЕВНОЇ ПОРОЖНИНИ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ІМУНОПРОВОКАЦІЙНОЇ ПРОБИ КОХА - Лаповець, Н.Є.; Акімова, В.М.; Є, Л.; Лаповець, N.R.; Н. Р. Дем’янчук, O.I.; Мартьянова, О.І. (Світ медицини та біології, 2024)
Незважаючи на високий рівень розвитку сучасної діагностики, все ще існує проблема діагностики позалегеневих та латентних форм туберкульозу. Метою дослідження було визначення особливостей імунного статусу при проведенні імунопровокаційної проби Коха. Дослідження проводили у венозній крові 50 хворих на туберкульоз органів черевної порожнини до та через 72 години після проведення шкірної проби Коха. Показники клітинного імунітету визначали методом непрямої імунофлюоресценції та вміст цитокінів імуноферментним методом. Доведено наявність статистично значущих відмінностей в імунограмі та цитокіновому профілі обстежених пацієнтів до і після проведення проби Коха. Імунопровокаційний тест Коха загострює патогенетичні прояви хронічного запального процесу, що проявляється зміною цитокінового спектру крові та дає можливість уточнити діагноз туберкульозу органів черевної порожнини. Визначення рівня фактора некрозу пухлин-α в сироватці крові хворих після проведення проби Коха може бути маркером латентної форми перебігу абдомінального туберкульозу.
Keywords: імунна система; цитокіни; позалегеневий туберкульоз; проба Коха