МІСЦЕ ТА РОЛЬ УЛЬТРАЗВУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ М’ЯКИХ ТКАНИН ПРИ ТУРНІКЕТНОМУ СИНДРОМІ - Лурін, І.А.; Хорошун, Е.М.; Негодуйко, В.В.; Макаров, В.В.; Тертишний, С.В.; Тірон, О.І.; Вастьянов, Р.С. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження була демонстрація та аналіз можливостей ультразвукової діагностики турнікетного синдрому при вогнепальних пораненнях кінцівок. Всі поранені надходили до Військово-медичного клінічного центру Північного регіону Командування медичних Сил Збройних сил України з передових хірургічних груп в різні терміни від поранення з наявним турнікетом на кінцівці в різні терміни після постановки турнікету (від 5 до 72 годин, у середньому 8.2±0.6). Поранених було 32 пацієнти, всі – чоловічої статі. Середній вік поранених був 39.4±2.6 років. За локалізацією стояння турнікету поранені розподілені наступним чином: плече – 5 (15.6 %), стегно – 24 (75 %), гомілка – 3 (9.4 %) пацієнтів. Всі пораненим виконано ультразвукові та еластографічні дослідження. Фіксували середній результат після 12 вимірювань кожної групи м’язів. При вивченні даних еластографії м’язів на фоні наявного турнікету відмічали достовірну різницю в показниках еластографії здорових поверхневих та глибоких м’язів та м’язів, які знаходяться під турнікетом за рахунок здавлення. Показники еластографії в глибоких м’язах завжди більш ніж у поверхневих м’язах. Зміни еластографії м’язів локалізовані місцем стояння турнікету. Використання ультразвукового дослідження м’яких тканин при турнікетному синдромі має додатковий характер. За даними еластографії м’яких тканин при турнікетному синдромі можливо визначитися з обсягом ушкодження м’яких тканин, що важливо для визначення обсягу оперативного втручання.
Keywords: вогнепальні поранення кінцівок; турнікетний синдром; м’які тканини; еластографія; ультразвукова діагностика