ВПЛИВ АБЛЯЦІЙНОЇ ЛАЗЕРНОЇ ТЕРАПІЇ НА РІЗНІ ТИПИ СТАРІННЯ ШКІРИ - Мамедханова, І.А.; Мамедова, Г.С.; Ісмаїлова, М.Ю.; Рустамзаде, С.І. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було оцінити зміни шкіри обличчя під час використання абляційного фракційного лазера залежно від морфотипу старіння. У дослідженні взяли участь 72 пацієнти з інволютивними змінами шкіри. До І групи увійшли 29 пацієнтів з деформаційним морфотипом, до ІІ групи – 20 пацієнтів з дрібноморщинистим морфотипом, до ІІІ групи – 23 пацієнти зі змішаним морфотипом. Процедуру абляційного фракційного фототермолізу проводили з використанням CO2-лазера. Для оцінки результатів використовували візуальну аналогову шкалу та FACE-Q Satisfaction With Skin. Після терапії загальний бал FACE-Q Satisfaction With Skin у I групі збільшився на 42,5 %, у II групі – на 40,7 %, у III групі – збільшився на 41,7 %. Через 6 міс у І групі відсоток хворих із збереженим ефектом становив 93,1 %, у ІІ групі – 95 %, у ІІІ групі – 95,6 %, через 12 міс – 86,2 %, 85 % та 87 % відповідно. Таким чином, фракційний лазер має високу ефективність в терапії всіх типів старіння.
Keywords: морфотип старіння; фракційний фототермоліз; дерматологічна шкала; зморшки