ОСОБЛИВОСТІ ЗАСЕЛЕННЯ МІКРОФЛОРОЮ ПОРОЖНИНИ РОТА І КИШКІВНИКА В ПЕРШІ ДНІ НАРОДЖЕННЯ У НЕДОНОШЕНИХ ДІТЕЙ - Мусаєв, А.А.; Байрамли, Р.Б.; Ахмедов, А.С. (Світ медицини та біології, 2024)
Було обстежено 2 групи новонароджених: до 1-ї (основної) групи увійшли 20 новонароджених (15 хлопчиків, 5 дівчаток) із середнім терміном вагітності 30 тижнів (діапазон 25–36 тижнів) та середньою вагою при народженні 1125 г (діапазон 560–1500 г). До 2-ї (контрольної) групи увійшли 20 здорових новонароджених (15 хлопчиків, 5 дівчаток). В основній групі 9 немовлят отримували материнське молоко, 3 – штучну суміш, 8 немовлят отримували парентеральне харчування; у контрольній групі 15 отримували материнське молоко, 5 немовлят отримували штучну суміш. Проведено класичне бактеріологічне дослідження. У мікробіоценозі ротової порожнини дітей, народжених від жінок з кишковим і вагінальним еубіозом, до кінця першого тижня переважною мікрофлорою були представники резидентної флори: лактобацили (100,0 %, lg 4,6±0,6 КУО/од.), біфідобактерії (75,0 %, lg 2,7±0,3 КУО/од.), непатогенні стрептококи: S.mitis (50,0 %; lg3,5±0,5 КУО/од.), S.salivarius (75,0 %; lg 3,2±0,2 КУО/од.), S.sangvis (59,7 %; lg 2,4±0,6 КУО/од.); коагулазонегативні стафілококи: S.epidermidis (75,0 %; lg 3,4±0,6 КУО/од. суб.). Представники транзиторної мікрофлори були виявлені в невеликому відсотку спостережень, і їхня контамінація була незначною: S.mutans (12,1 %; lg 2,2±0,2 КУО/од.), S.aureus (25,0 %; lg 2,2±0,8 КУО/од.), клебсієли (9,7 %; lg 1,4±0,4 КУО/суб. од.), ешерихії (4,8 %; lg 1,1±0,3 КУО/суб. од.), гриби роду Candida (12,1 %, lg 2,2±0,8 КУО/суб. од.). В результаті дослідження було встановлено, що флора горла та калу недоношених дітей при народженні складалася переважно з грамнегативних бацил, легко вони потрапляли в кал та меншою мірою в горло.
Keywords: недоношені новонароджені; мікрофлора порожнини рота та кишечника