ДІАГНОСТИЧНА ТОЧНІСТЬ ВІЗУАЛІЗАЦІЇ ПРИ ВИЯВЛЕННІ ГОСТРОГО ПАНКРЕАТИТУ У ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНИХ ПАЦІЄНТІВ - Мустафаєв, А.Н. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою роботи стало покращення результатів діагностики гострого післяопераційного панкреатиту шляхом використання комп'ютерної томографії. До дослідження було включено 60 пацієнтів віком від 30 до 50 років і старше. Всім пацієнтам проводився аналіз даних ультразвукового дослідження та комп'ютерної томографії. У досліджуваній когорті хворих переважали пацієнти після перенесеної операції в області підшлункової залози, на органах гепато-панкреато-біліарної зони. УЗД підтвердило діагноз гострий післяопераційний панкреатит у 27 пацієнтів, а дані комп'ютерної томографії підтвердили гострий панкреатит у 36 випадках. При цьому, серед пацієнтів з позитивним результатом ультразвукового дослідження, у 22 вони були істинно позитивними і у 5 помилково позитивними. Серед 33 пацієнтів з негативними результатами УЗД, 2 були помилково-негативними, у той час як 31 – істинно негативними. Чутливість, специфічність ультразвукового дослідження у діагностиці післяопераційного гострого панкреатиту, із застосуванням комп'ютерної томографії як золотого стандарту склала 91,7 %, 86,1 %.
Keywords: післяопераційний панкреатит; ультразвукове дослідження; комп'ютерна томографія; чутливість; специфічність