ЗМІНИ РІВНЯ ІНТЕРЛЕЙКІНУ-8 ТА АУТОАНТИТІЛ У СИРОВАТЦІ КРОВІ У ПАЦІЄНТІВ З АУТОІМУННИМ ТИРЕОЇДИТОМ - Рахімова, Р.Р.; Ефендієв, А.М.; Мехдієв, Л.; Дашдамірова, Г.С.; Гулієва, С.Р.; Рзаєва, Ф.Ф. (Світ медицини та біології, 2024)
Хвороба Хашимото є найпоширенішим аутоімунним захворюванням, що вражає щитовидну залозу. Це викликано руйнуванням клітин щитовидної залози, яке опосередковується дисбалансом гуморального та клітинного імунітету. Гормони щитовидної залози відіграють важливу роль у регуляції метаболізму, гомеостазу та імунної відповіді. У цьому дослідженні вивчається роль інтерлейкіну-8 та різних типів аутоантитіл у пацієнтів з аутоімунним тиреоїдитом для виявлення будь-яких значущих асоціацій між цитокіном та аутоантитілами. У дослідженні за участю 170 пацієнтів з хворобою Хашимото (64 чоловіки та 106 жінок віком від 18 до 64 років) було проведено комплексне визначення прозапального цитокіну IL-8, органоспецифічного антитиреоглобуліну, антитиреоїдної пероксидази та органонеспецифічного антитіла до ДНК. Контрольну групу склали 65 осіб без патології щитоподібної залози та інших аутоімунних захворювань віком від 20 до 65 років (26 чоловіків і 39 жінок). Дослідження продемонструвало, що тяжкість захворювання пов'язана зі зміною рівня інтерлейкіну-8, органоспецифічних антитіл та антитіл до дволанцюгової ДНК.
Keywords: аутоімунний тиреоїдит; антитіла до тиреоглобуліну; IL-8; антитіла до ДНК