ДИНАМІКА ЗМІН РІВНЯ ОСОБИСТІСНОГО ЗБУДЖЕННЯ, СПРИЧИНЕНОГО ЕФЕКТОМ ЕМОЦІЙНОЇ НАПРУГИ ЕКЗАМЕНАЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ, У 21-РІЧНИХ СТУДЕНТІВ З РІЗНИМИ ТИПАМИ ТЕМПЕРАМЕНТУ - Рустамова, Т.В.; Джафарова, Ш.Б.; Гейдарлі, Л.А.; Алшанли, У.С. (Світ медицини та біології, 2024)
Однією з основних причин психофізіологічного стресу у студентів є екзаменаційний стрес, який часто призводить до нервово-психічних розладів як кінцевий результат. Основною метою даного дослідження було виявлення вікових особливостей змін рівня психофізіологічного збудження, спричинених емоційним стресом внаслідок екзаменаційного процесу у студентів. Психофізіологічні дослідження різних станів тривоги були проведені за 2 місяці до іспиту, за 30 хвилин до іспиту та через 30 хвилин після іспиту у 36 студентів чоловічої статі 21 року з різними типологічними особливостями нервової системи Гянджінського державного університету. Важливими умовами були практичне здоров’я та добровільна активність учасників дослідження. Аналіз середнього значення рівня особистісної тривожності у звичайні дні та рівня після іспиту показує, що особистісна тривожність була вищою у молодих людей після іспиту. . Таким чином, хоча рівень особистісної тривожності у 21-річних студентів із чотирма типами темпераменту різко змінився до і після іспиту порівняно з їхніми звичайними днями, різниця між групами та типами темпераменту в деяких випадках не була статистично надійною та точною.
Keywords: емоційне напруження; особистісне хвилювання; екзаменаційний стрес; тип темпераменту; меланхолік; сангвінік; флегматик