ВПЛИВ АМОНІЮ ПІРОЛІДИНДИТІОКАРБАМАТУ НА РОЗВИТОК ОКСИДАТИВНОГО СТРЕСУ У СЕРЦІ ЩУРІВ ЗА УМОВ МОДЕЛЮВАННЯ МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ - Акімов, О.Є.; Микитенко, А.О.; Костенко, В.О.; Єрошенко, Г.А. (Світ медицини та біології, 2024)
Метаболічний синдром, незважаючи на те, що він є захворюванням неінфекційного походження, часто супроводжується запаленням, спричиненим порушенням обміну речовин (метазапалення). Мета роботи – визначити активність антиоксидантних ферментів, продукцію супероксидного аніон-радикала, вміст окисно-модифікованих білків та концентрацію малонового діальдегіду в серці щурів за умов експериментального метаболічного синдрому та введення амонію піролідиндитіокарбамату. Дослідження проводили на 24 статевозрілих самцях щурів лінії Вістар масою 200-260 г. Тварини були розподілені на 4 групи по 6 тварин у кожній: контрольна; група метаболічного синдрому (метаболічний синдром відтворювався шляхом використання 20 % розчину фруктози як єдиного джерела води протягом 60 днів); група введення піролідиндитіокарбамату амонію (в/о 76 мг/кг 3 рази на тиждень протягом 60 днів) та група введення піролідиндитіокарбамату амонію на тлі моделювання метаболічного синдрому. Метаболічний синдром призводить до розвитку оксидативного стресу в серці щурів, який характеризується надмірною продукцією активних форм кисню та недостатністю антиоксидантного захисту. Введення амонію піролідиндитіокарбамату знизило продукцію супероксиду на 55,44 %, підвищило активність СОД і каталази на 156,32 % і 111,44 % відповідно, а також знизило концентрацію малонового діальдегіду на 22,41 %. Застосування блокатора активації NF-κB (амонію піролідиндитіокарбамату) при моделюванні метаболічного синдрому обмежує надлишкову продукцію активних форм кисню та інтенсивність перекисного окислення ліпідів, одночасно підвищуючи антиоксидантний захист серця щурів.
Keywords: метаболічний синдром; серце; NF-κB; амоній піролідиндитіокарбамат; оксидативний стрес