ЛЕКТИНОХІМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗАЛОЗИСТОЇ ЗОНИ ТВЕРДОГО ПІДНЕБІННЯ ЩУРІВ ПРИ ЗОНДУВАННІ ЛЕКТИНОМ ВИНОГРАДНОГО РАВЛИКА ЗА УМОВ ДІЇ 1 % ЕФІРУ МЕТАКРИЛОВОЇ КИСЛОТИ - Єрошенко, Г.А.; Тимошенко, Ю.В.; Гасюк, Н.В.; Удальцова, К.А.; Улановська-Циба, Н.А.; Шевченко, К.В.; Галетка, Є.І. (Світ медицини та біології, 2024)
У роботі встановлено, що при дії 1 % розчину метилового ефіру метакрилової кислоти роговий шар епітелію мав посилену експресії рецепторів протягом всього терміну експерименту, що засвідчує подразнюючу дію ефіру. Тоді, як рецептори зернистого, шипуватого та базального шару підвищили показники норми лише на 14 добу - що доводить компенсаторний механізм адаптації до дії метакрилату структурних компонентів епітелію слизової оболонки залозистої зони твердого піднебіння щурів. Власна пластинка мала зміни фібробластів і колагенових волокон, які характеризувалися посиленням ступеня кон’югації з рецепторами до лектину виноградного равлика.
Keywords: гіпосалівація; слизова оболонка; тверде піднебіння; ефір метакрилової кислоти; секреторна активність; лектин виноградного равлика