ЗМІНИ ЛОКАЦІЇ І КОНФОРМАЦІЇ ЯДЕР КАРДІОМІОЦИТІВ У ПРОЦЕСІ ПОСТНАТАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ЩУРІВ ЛІНІЇ WISTAR - Загоруйко, Г.Є.; Марциновський, В.П.; Філатова, В.Л.; Матвієнко, Т.М.; Саргош, О.Д.; Гусаковська, Т.М. (Світ медицини та біології, 2024)
У роботі досліджено особливості зміни локації і причини деформації ядер кардіоміоцитів у лівому шлуночку щурів лінії Вістар. Проведено аналіз серії електронно-мікроскопічних зображень міокарда щурів від народження до 45-ти діб постнатального розвитку. У кардіоміоцитах виявлено чотири зони локації (розташування) ядра: центральна, крайова, під сарколемою, та у випинанні сарколеми в інтерстиційний простір. Найбільш часто визначалося крайове розташування ядра, що біологічно доцільно, оскільки суттєво зменшується відстань для транспорта хімічних речовин з кровоносних капілярів в саркоплазму та ядро. В нормальних умовах функціонування міокарда щурів, іноді виявляється протрузія (випинання) ядра разом з сарколемою в інтерстицій, яка не перешкоджає скорочувальної функції кардіоміоцита. Ядро в випинанні сарколеми знаходиться в неактивному стані. В умовах інтенсифікації метаболічних процесів, ядро з випинання сарколеми переміщується у «тіло» кардіоміоцита де відбувається активація його функціональних властивостей. В процесі «скорочення ↔ розслаблення» кардіоміоцитів утворюються короткочасні імпульсні тиски міофібрил і мітохондрій на ядро, під дією яких відбувається його деформація, реорганізація 3D-геному та, ймовірно, зміна експресії генів.
Keywords: кардіоміоцит; ядро; конформація; локалізація; апоптоз