МОРФО-ФУНКЦІОНАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СІДНИЧОГО НЕРВА НА ПІЗНІХ ТЕРМІНАХ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ПАКЛІТАКСЕЛ-ІНДУКОВАНОЇ ПЕРИФЕРІЙНОЇ НЕЙРОПАТІЇ ЗА УМОВ КОРЕКЦІЇ 2-ЕТИЛ-6-МЕТИЛ-3-ГІДРОКСИПІРИДИНУ СУКЦИНАТОМ - Островський, М.М.; Геращенко, С.Б.; Кулинич, Г.Б.; Марків, І.М. (Світ медицини та біології, 2024)
6 із 10 пацієнтів у процесі лікування раку грудної залози, раку яєчників, недрібноклітинного раку легень страждають від нейротоксичності хіміопрепарату Паклітаксел, а саме паклітаксел-індукованої периферійної нейропатії. Серед них кожен четвертий потребує зниження дози, відкладення лікування чи навіть припинення терапії. Попередні спроби використання різноманітних нейропротекторних середників у людей і на тваринних моделях не показали достатньої ефективності щодо запобігання або суттєвого зниження інтенсивності проявів ПІПН. Метою нашого дослідження стало вивчення впливу нейропротекторного засобу 2-етил-6-метил-3-гідроксипіридину сукцинату на морфо-функціональні параметри сідничого нерва при експериментальній паклітаксел-індукованій периферійній нейропатії. В експерименті використали 56 білих щурів масою 150–200 г. Тваринам вводили внутрішньоочеревинно Паклітаксел у дозі 2 мг/кг маси тіла через одну добу 4 рази, після цього тварин поділили на дослідну групу – 24 тварини, яким вводили 2-етил-6-метил-3-гідроксипіридину сукцинат і контрольну (24 тварини, введення води для ін'єкцій) групи. Результати тестів «гаряча пластинка» та використання монофіламентів фон Фрея показали, що застосування 2-етил-6-метил-3-гідроксипіридину сукцинату достовірно знижує прояви периферійної нейропатії, викликаної паклітакселом на 28-у, 60-у доби експерименту. У щурів, що отримували лікування 2-етил-6-метил-3-гідроксипіридину сукцинатом, деструктивно-дистрофічні явища в мієлінових нервових волокнах сідничого нерва є менш вираженими на 60-у, 90-у та 120-у доби досліду. Результати електронномікроскопічного дослідження повністю узгоджуються з даними нейрофізіологічних досліджень і вказують на можливість використання 2-етил-6-метил-3-гідроксипіридину сукцинату як ефективного нейропротектора при паклітаксел-індукованій периферійній нейропатії.
Keywords: паклітаксел; хіміотерапія; нейропатія; нерв; периферійна нервова система