ПРООКСИДАНТНО-АНТИОКСИДАНТНИЙ ГОМЕОСТАЗ У СПЕРМІ КНУРІВ-ПЛІДНИКІВ ЗАЛЕЖНО ВІД ВПЛИВУ РІЗНИХ ФАКТОРІВ - Рокотянська, В.О.; М. В. Гриньова С. І. Дубінін, M.V.; Дяченко-Богун, М.М.; Гомля, Л.М.; Шкура, Т.В.; Плужнікова, Т.В.; Pluzhnikova, T.V. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою роботи було встановлення особливостей формування прооксидантно-антиоксидантного гомеостазу в спермі і спермальній плазмі кнурів-плідників залежно від пори року та інтенсивності їх використання.Для досліду відібрані 10 дорослих кнурів-плідників великої білої породи віком від 18 до 36 місяців – аналогів за якістю спермопродукції. Годівлю кнурів-плідників годували згідно з нормами Інституту свинарства і агропромислового виробництва національної академії аграрних наук України. Встановлено, що найкращими показниками спермопродукції характеризуються тварини у весняний період. У літній період якість сперми у кнурів-плідників вірогідно знижується. Такі зміни супроводжуються істотним зниженням активності каталази на 30.6 % (p