ЗМІНИ ДІАСТОЛІЧНОЇ ФУНКЦІЇ СЕРЦЯ ТА ФАКТОРУ НЕКРОЗУ ПУХЛИНИ-АЛЬФА У ПАЦІЄНТІВ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ, ПОЄДНАНОЮ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ 2 ТИПУ ТА ОЖИРІННЯМ - Біловол, О.М.; Князькова, І.І.; Міщенко, В.М.; Старенький, В.П.; Кузьмінова, Н.В.; Кривошапко, О.В.; Абрамова, Л.П. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою. роботи було вивчення особливостей стану діастолічної функції лівого шлуночка та фактору некрозу пухлин-α у пацієнтів з поєднаною патологією артеріальна гіпертензія з цукровим діабетом 2 типу та ожирінням. Встановлено, що у пацієнтів з артеріальною гіпертензією з цукровим діабетом 2 типу та ожирінням порівняно з групою пацієнтів з артеріальною гіпертензією і цукровим діабетом 2 типу з нормальною масою тіла частіше реєстрували порушення діастолічної функції лівого шлуночка. Визначено достовірне підвищення вмісту фактору некрозу пухлин-α у групі пацієнтів з артеріальною гіпертензією з цукровим діабетом 2 типу та ожирінням у порівнянні з групою з артеріальною гіпертензією та цукровим діабетом 2 типу з нормальною масою тіла.
Keywords: діастолічна дисфункція; фактор некрозу пухлин – альфа; артеріальна гіпертензія; цукровий діабет 2 типу