ВІДМІННОСТІ ПСИХОЛОГІЧНОЇ АДАПТАЦІЇ, ПРЕДИКТОРИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ ДЕЗАДАПТАЦІЇ У ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ - Борисенко, В.В.; Герасименко, Л.О.; Ісаков, Р.І.; Фисун, Ю.О.; Кидонь, П.В.; Шиндер, В.В.; Казаков, О.А. (Світ медицини та біології, 2023)
Психологічна адаптація іноземних студентів до медичної української вищої медичної школи залежить від: індивідуальних і групових факторів, мотиваційно-фонових характеристик, когнітивних, інформаційно-пізнавальних і гностичних факторів, міжособистісних відносин у міжнаціональних навчальних групах, а формування психосоціальної дезадаптації у студентів-іноземців свідчить про необхідність створення форм і методів диференційованого підходу до особистості кожного студента. У статті описано психологічні відмінності адаптивних механізмів серед студентівіноземців, наявність та вираженість психосоціальної дезадаптації у різноманітних сферах та чинники формування її розвитку. Показано, що навчання іноземних студентів в медичних ЗВО сприяє інтеграції вітчизняних медичних шкіл у світовий інтелектуальний простір і, отже, стимулює розвиток медичної науки і практики в країні.
Keywords: іноземні студенти; психологічна адаптація; психосоціальна дезадаптація; розлади адаптації