ІНФОРМАТИВНІСТЬ МЕТОДІВ ПРОМЕНЕВОЇ ДІАГНОСТИКИ ПРИ ВИЯВЛЕННІ ПЕРЕЛОМІВ КІСТОК ЧЕРЕПА - Гасимзаде, Г.Ш. (Світ медицини та біології, 2023)
У 157 (16,2 %) із 969 пацієнтів, які отримали травми з різних причин, проведено рентгендіагностику, у 447 (46,1 %) – КТ, у 33 (3,4 %) пацієнтів – МРТ. Результати були піддані порівняльному аналізу. Загалом у 167 осіб діагностовано черепно-мозкову травму. Серед пацієнтів із виявленими черепно-мозковими травмами рентгенологічне дослідження виконано у 98 (58,7 %), КТ – у 162 (97,0 %), МРТ – у 20 (12,0 %) пацієнтів. Комбінована травма відзначена у 63 (88,7 %), ізольована травма – у 8 (11,3 %) пацієнтів. На підставі результатів дослідження при виявленні травм голови внаслідок дорожньо-транспортних пригод, КТ можна вважати ефективнішим методом завдяки його чутливості (89,0 %) та специфічності (98,4 %). При виявленні комбінованої черепно-мозкової травми, МРТ у зв'язку з її специфічністю (100,0 %), а КТ зі специфічністю (96,7 %) та чутливістю (91,8 %) були прийняті як більш інформативні методи обстеження. Встановлено, що реформування зображень КТ в аксіальній та краніальній проекції дозволяє своєчасно та правильно діагностувати переломи та отримати томографію кісток черепа.
Keywords: черепно-мозкова травма; комбінована травма; променева діагностика; чутливість; специфічність