ОПТИМІЗАЦІЯ ЛІКУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ЗУБОЩЕЛЕПНИМИ АНОМАЛІЯМИ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД КЛІНІКО-ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ НАЗОФАРИНГЕАЛЬНОЇ ЗОНИ - Дєдикова, І.В.; Шнайдер, С.А.; Андрєєв, О.В.; Кібальчіч, Д.О. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою цієї роботи було покращення результатів та скорочення термінів лікування дітей з зубощелепними аномаліями з постійно відкритим ротом. У дослідженні взяли участь 69 хлопчиків та 51 дівчинка віком від 5 до 14 років, яких було поділено на дві групи (84 пацієнта – основна група; 36 пацієнтів – група порівняння). Аденотомія у всіх випадках передувала ортодонтичному лікуванню. 82,14 % пацієнтів основної групи через рік після закінчення ортодонтичного лікування фіксувалися позитивні результати у вигляді правильного прикусу. В той же час тільки 36,11 % пацієнтів групи порівняння відмічалися такі ж результати лікування. Також виявилося, що фактором погіршення результатів лікування є поєднання декількох причин з боку назофарингеальної зони у конкретного пацієнта (алергічний риніт, зміщення носової перетинки), що ускладнює перебіг хвороби з менш гарантованим усуненням патології прикусу (42,11 %).
Keywords: зубощелепні аномалії; ротове дихання; порушення дихальної функції носа; хронічний назофарингіт; гіпертрофія глоткового мигдалика; зміщення носової перетинки; алергічний риніт