ЗМІНИ ДЕМОГРАФІЧНОГО І КЛІНІЧНОГО ПРОФІЛЮ ХВОРИХ І СТРУКТУРИ ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНОЇ ОФТАЛЬМОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ДІАБЕТИЧНІЙ РЕТИНОПАТІЇ - Ісмайлов, Г.М. (Світ медицини та біології, 2023)
Ретроспективно було сформовано дві вибірки з 250 пацієнтів з діабетичною ретинопатією до введення обов'язкового медичного страхування (2018–2019 рр.) та після нього (2021–2022 рр.). За всіма пацієнтами збирали стандартну інформацію, яка включала дані про стать, вік, тип і тривалість перебігу, а також варіанти лікування цукрового діабету, стадії діабетичної ретинопатії (непроліферативна, препроліферативна, проліферативна), форми (ексудативна, набрякла, ішемічна) та типу (вогнищева), дифузна, кістозна та кістозна з наявністю вітреоретинальних фракцій) макулопатії, а також коморбідних патологіях очей (вторинна глаукома, катаракта, вікова макулодистрофія, захворювання склоподібного тіла та інші). Порівняння результатів лікування у клініці до та після введення обов'язкового медичного страхування показує, що різниця між ними також статистично значуща (р
Keywords: діабетична ретинопатія; обов'язкове медичне страхування; макулопатія; лазерна коагуляція