ВПЛИВ ПОКАЗНИКІВ ІМУННОГО СТАТУСУ НА РЕЗУЛЬТАТИ ЕКСТРАКОРПОРАЛЬНОГО ЗАПЛІДНЕННЯ У ПАЦІЄНТІВ З БЕЗПЛІДДЯМ - Ісмайлова, М.К. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою нашого дослідження була оцінка рівня імунологічних показників у безплідних пар із позитивними та негативними результатами процедури екстракорпорального запліднення. Дослідження показників імунного статусу було проведено у 54 подружніх пар. Концентрацію імуноглобулінів А, М та G перевіряли методом радіальної імунодифузії. Основні популяції лімфоцитів: Т-лімфоцити, Т-хелпери, цитолітичні Т-клітини, природні кілери, В-лімфоцити (антитіла) проти моноклональних антитіл, відповідно, CD3, CD4, CD8, CD16, CD19, CD25, HLA-DR, CD4/ CD8 були вивчені. Показники імунного дисбалансу в обох партнерів виявлено у 7 % подружніх пар (у чоловіків визначалися у 9 % випадків, у жінок – у 15 % випадків). У безплідних жінок кількість Т-хелперів достовірно перевищує показники чоловіків як в основній, так і в контрольній групах (р
Keywords: Т-лімфоцити; натуральні кілери; імуноглобуліни; безпліддя