СТАН ГІГІЄНИ ПОРОЖНИНИ РОТА У ШКОЛЯРІВ 7-12 РОКІВ ІЗ РІЗНИМ СТОМАТОЛОГІЧНИМ СТАТУСОМ - Каськова, Л.Ф.; Годованець, О.І.; Мандзюк, Т.Б.; Котельбан, А.В.; Митченок, М.П. (Світ медицини та біології, 2023)
Карієс залишається найбільш поширеною стоматологічною хворобою у дітей та підлітків не дивлячись на те, що його профілактиці приділяється увага науковців, лікарів та інших спеціалістів. Особлива роль відводиться місцевим факторам, серед яких провідну роль відіграє стан гігієни порожнини рота. Метою даного дослідження було вивчення стану гігієни порожнини рота у дітей 7–12 років з різним стоматологічним статусом. Було обстежено 134 дитини віком 7–9 років, що відповідає першому періоду змінного прикусу та 84 дитини віком 10–12 років (другий період змінного прикусу). Згідно рекомендацій ВООЗ визначення гігієнічного стану порожнини рота проводили з використанням індексу гігієни за Грін-Вермільйоном, а також використовували індекс Федорова-Володкіної. Дослідження гігієни порожнини рота у дітей в різні вікові періоди свідчить про її неналежний стан та особливо у дітей з наявністю каріозних уражень, що підтверджується її вивченням з допомогою різних гігієнічних індексів. З віком у дітей без карієсу стан гігієни покращується, а у дітей з карієсом – погіршується. Отримані дані вказують на необхідність проведення профілактичної роботи з дітьми та, особливо з тими, що мають карієс з приводу гігієнічного виховання, догляду за порожниною рота,використання основних та допоміжних предметів та засобів гігієни порожнини рота, що дасть можливість створити умови для здорового формування та функціонування твердих тканин зубів.
Keywords: карієс; гігієна ротової порожнини; тимчасові зуби; постійні зуби; профілактика