СТАН ГОРМОНАЛЬНОГО ПРОФІЛЮ ПРИ ГІПЕРПЛАСТИЧНИХ ПРОЦЕСАХ ЕНДОМЕТРІЮ - Качайло, І.А.; Гузь, І.А.; Кузьміна, О.О. (Світ медицини та біології, 2023)
Проаналізовано дані дослідження 93 пацієнток, які були поділені у залежності від форми гіперплазії ендометрію на 3 клінічні групи: 1 група: із простою неатиповою гіперплазією ендометрію – 53 пацієнтки; 2 група: зі складною неатиповою гіперплазією ендометрію – 22 пацієнтки; 3 група: з простою атиповою гіперплазією ендометрію – 18 пацієнток. Контрольну групу становили 20 здорових жінок. Порівняльний аналіз показав, що рівень гормонів у 1 фазу менструального циклу достовірно не відрізнявся між групами за більшістю показників лютеїнізуючого гормону у 2 групі порівняно з 1та 3 (р < 0,01). Дослідження гормонального статусу у жінок 3 клінічної групи показало, що порівняно з контрольною групою в плазмі крові спостерігається достовірно значуще підвищення рівня тестостерону (р < 0,05). Вміст прогестерону в контрольній групі був значно нижчим (майже в 5 разів) за рівень контролю (р < 0,001). Рівень естрадіолу в 1 та 2 групах знижувався і був у 3 рази нижчим порівняно з контрольною групою (р < 0,001). При простій атиповій гіперплазії ендометрію концентрація естрадіолу була різко підвищеною у порівнянні з контрольною, 1 та 2 групами, що підтверджує стимуляцію розвитку проліферативних процесів в ендометрії.
Keywords: гіперпластичні процеси ендометрію; морфологічні особливості; гормональний статус