АСОЦІАЦІЯ ГЕНОТИПІВ ГЛЮТАТІОН-S-ТРАНСФЕРАЗИ М1/Т1 ІЗ ПРОЦЕСОМ РЕМОДЕЛЮВАННЯ ДИХАЛЬНИХ ШЛЯХІВ У ХВОРИХ НА БРОНХІАЛЬНУ АСТМУ ДІТЕЙ - Колоскова, О.К.; Тарнавська, С.І.; Білик, Г.А. (Світ медицини та біології, 2023)
В роботі проведено дослідження окремих клініко-лабораторних та спірографічних особливостей ремоделювання бронхів у хворих на бронхіальну астму дітей, які мають альтернативний генотип GSTT1 і GSTМ1. Встановлено, що у хворих на бронхіальну астму дітей делеції та нульовий генотип GSTT1 і GSTМ1 асоціюють з гіршими спірографічними показниками контролю над захворюванням (співвідношення шансів – 4,0). Наявність у мокротинні маркерів ремоделювання бронхів (MMP-9, VEGF) асоціює із делеційним поліморфізмом або нульовим генотипом GSTT1 і GSTМ1, так як у таких хворих достовірно вищий ризик структурної перебудови дихальних шляхів, що відображує накопичення ММР-9>5,4 нг/мл (співвідношення шансів – 3,0) та VEGF>143,2 нг/мл (співвідношення шансів – 3,9).
Keywords: бронхіальна астма; діти; MMP-9; VEGF; GSTT1; GSTМ1