УЛЬТРАСТРУКТУРНІ ЗМІНИ В СУДИНАХ МІКРОКРОЦИРКУЛЯТОРНОГО РУСЛА ЛЕГЕНЬ ПРИ КОРОНАВІРУСНІЙ ІНФЕКЦІЇ - Кузик, Ю.І.; Семко, М.Р.; Поспішіль, Ю.О.; Гаврилюк, О.М. (Світ медицини та біології, 2023)
Важливими елементами патогенезу коронавірусної інфекції вважають пошкодження ендотелію легеневих мікроциркуляторних судин і розвиток коагулопатії. Метою дослідження було визначення ультраструктурних змін мікроциркуляторного русла легенів пацієнтів, які померли внаслідок дихальної недостатності під час коронавірусної інфекції, за допомогою трансмісійної електронної мікроскопії. У судинах мікроциркуляторного русла легень хворих, які померли на 14, 20, 22 і 40-ту добу захворювання, спостерігалися дисциркуляторні процеси різного ступеня вираженості у вигляді важкої гіперемії, стазу, мікротромбів та альтернативних змін ендотелію. Ураження судин мікроциркуляторного русла супроводжувалося вираженою коагулопатією та ендотеліїтом, які є ключовими аспектами патогенезу та танатогенезу коронавірусної інфекції.
Keywords: коронавірусна інфекція; COVID-19; трансмісійна електронна мікроскопія; мікроциркуляторне русло легень; ендотелій; коагулопатія