ВИЗНАЧЕННЯ МАРКЕРУ ГОСТРОЇ ФАЗИ ЗАПАЛЕННЯ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ОДОНТОГЕННИМИ ФЛЕГМОНАМИ ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ЛОКАЛІЗАЦІЇ НА ТЛІ ІШЕМІЧНОЇ ХВОРОБИ СЕРЦЯ - Локес, К.П.; Кіптілий, А.В.; Яценко, І.В.; Стебловський, Д.В.; Бойко, І.В.; Яценко, П.І.; Аветіков, Д.С. (Світ медицини та біології, 2023)
Одним із факторів, який може впливати на клінічний перебіг одонтогенних флегмон, є ішемічна хвороба серця, яка досить поширена серед пацієнтів щелепно-лицевих відділень. Відзначено достовірне підвищення вмісту С-реактивного білка в сироватці крові всіх клінічних груп у першу добу спостереження. Протягом усього періоду спостереження спостерігалося поступове та достовірне зниження вмісту цього показника в усіх досліджуваних клінічних групах. Найкращі результати спостерігались у пацієнтів контрольної групи, а також у пацієнтів з одонтогенними флегмонами на тлі ішемічної хвороби серця, яким проводили консервативне лікування кверцетином у поєднанні з 2-етил-6-метил-3-гідроксипіридину сукцинату, що свідчить про позитивний терапевтичний ефект препарату. поєднання цих препаратів на перебіг гнійно-запальних процесів щелепно-лицевої локалізації у хворих на ішемічну хворобу серця.
Keywords: одонтогенна флегмона; ішемічна хвороба серця; біохімічний маркер; хірургічне лікування