ЕФЕКТИВНІСТЬ МЕТОДІВ ПРОМЕНЕВОЇ ДІАГНОСТИКИ У ВИЯВЛЕННІ СТРУКТУРНИХ ЗМІН У ТКАНИНАХ, АСОЦІЙОВАНИХ ІЗ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВОЮ ТРАВМОЮ - Магеррамбейлі, І.Ш. (Світ медицини та біології, 2023)
Комбіновані черепно-мозкові ушкодження, що займають одне з перших місць серед травм мирного часу і є найбільш характерними для дорожньо-транспортних пригод, можуть досягати за рівнем поширеності 70–92 %. Метою дослідження було порівняння досліджуваних клініко-діагностичних параметрів, асоційованих з різними формами черепно-мозкової травми. Для досягнення поставленої мети було проведено проспективне порівняльне дослідження 299 осіб із черепно-мозковими травмами, які були госпіталізовані в період з 2016 по 2020 роки, та виконано комплексне використання клінічних та інструментальних методів дослідження при різних формах ізольованих та поєднаних ушкоджень. Виражені відхилення у показниках рівня поширеності черепно-мозкової травми виявляються у віці до 20 і старше 70 років, і де відзначалися найменший рівень черепно-мозкових травм. Показник різко підвищувався, досягаючи максимуму у віці 20–29 та 40–49 років. Результати променевої діагностики свідчать про ефективність рентгенодіагностики при його застосуванні у пацієнтів з різними посттравматичними ускладненнями (χ2=6,233, df=2, p=0,044).
Keywords: черепно-мозкова травма; віково-статеві ознаки; комбановані травми; променева діагностика