ТРИВОГА, СТРЕС ТА СТРАТЕГІЇ ПОДОЛАННЯ У УКРАЇНСЬКИХ СТУДЕНТІВ-МЕДИКІВ ЧЕРЕЗ РІК ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ - Огоренко, В.В.; Кириченко, А.Г.; Корнацький, В.М.; Шорніков, А.В.; Тимофєєв, Р.М.; Полякова, О.О.; Широков, О.В. (Світ медицини та біології, 2023)
Задля дослідження впливу копінг-механізмів на рівень тривоги та стресу у здобувачів вищої медичної освіти в умовах воєнного стану було опитано 314 студентів Дніпровського державного медичного університету. Медіанний рівень тривоги у досліджених здобувачів медичної освіти склав 7 (4; 11) балів з достовірною відмінністю між чоловіками та жінками. Медіанний рівень вираженості стресу склав 5 (4;7) балів, з достовірною відмінністю між чоловіками та жінками. Серед когнітивних стратегій у вибірці переважали адаптивні (45,5 %), відносно адаптивні та неадаптивні стратегії зустрічалися у співставній частоті: 27,1 % та 27,4 % відповідно. Було встановленно, що адаптивні емоційні стратегії зменшують шанси мати виражену тривогу, а неадаптивні емоційні стратегії – збільшують ризик в 2,79 ризи. Використання інших стратегій достовірно не впливає на шанси виникнення вираженої тривоги.
Keywords: психоемоційний стан; копінг-стратегії; тривога; стрес; шкала GAD-7; долаюча поведінка