НЕОНАТАЛЬНА ДИНАМІКА НЕЙРОН-СПЕЦИФІЧНОЇ ЕНОЛАЗИ У НОВОНАРОДЖЕНИХ З ПОСТГІПОКСІЧНОЮ ЕНЦЕФАЛОПАТІЄЮ - Садигова, Ш.А. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було визначити інформативність нейронспецифічної енолази у прогнозуванні перебігу постгіпоксичної енцефалопатії у новонароджених. До дослідження включено 68 новонароджених з постгіпоксичною енцефалопатією (основні групи): I група – 41 недоношена дитина (28–36 тижнів гестації), поділених на 2 підгрупи: підгрупа IA (n=19; 28–31 тижнів гестації), підгрупа IB (n = 22; 32–36 тижнів гестації); ІІ група – 27 доношених дітей (37–40 тижнів гестації). Контрольну групу становили 29 дітей без перинатальної асфіксії. Нейросонографію та визначення нейрон-специфічної енолази в сироватці крові проводили в динаміці неонатального періоду. Згідно з отриманими результатами, порівняно з контрольною групою, концентрація нейрон-специфічної енолази була вищою у дітей з перинатальною асфіксією, найвищий рівень відзначений у групі IB. Рівні нейрон-спеціфічної енолази в динаміці раннього неонатального періоду (1–3 доба; 5–7 доба) були вдвічі вище у новонароджених підгруп зі структурними змінами головного мозку порівняно з підгрупою без структурних змін за даними нейросонографії. Отже, очевидно, що нейрон-специфічна енолаза може бути використана на практиці для прогнозування перебігу постгіпоксичної енцефалопатії.
Keywords: перинатальна асфіксія; нейрон-специфічні білки; нейросонографія; неонатальні ушкодження мозку