РЕЗУЛЬТАТИ МОРФОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ЩИТОВИДНОЇ ЗАЛІЗИ У ХВОРИХ НА АУТОІМУННИЙ ТИРЕОЇДИТ - Садихов, Ф.Г. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було проведення морфологічного дослідження аутоімунних змін щитовидної залози у хворих на аутоімунний тиреоїдит, які отримували різні види методів лікування. Робота ґрунтується на вивченні результатів лікування 481 хворого. Досліджено операційний та діагностичний матеріал, отриманий від пацієнтів із різними формами аутоімунного тиреоїдиту. На підставі даних тонкоголкової аспіраційної біопсії та цитологічного дослідження пунктати (за системою Bethesda) проведено оцінку характеру цитологічних змін щитовидної залози у хворих, які перенесли різні методи лікування. Вузлова форма аутоімунного тиреоїдиту у більшості хворих характеризується ознаками аутоімунного процесу у поєднанні із зобними змінами, які проявляються вузловими та багатовузловими інкапсульованими утвореннями. Мають переважно колоїдну будову. Поза зобними змінами виявляються атрофічні та склеротичні зміни паренхіми та строми залози, лімфоплазмоцитарна інфільтрація та оксифільноклітинна трансформація фолікулярного епітелію. У вогнищах окисифільноклітинної трансформації спостерігаються дрібніші перехідні форми В-клітин. При дифузно-хибновузловій формі аутоімунного тиреоїдиту описані зміни зберігаються у більшості пацієнтів, але зустрічаються вони з меншою частотою (від 54,7 до 68 %).
Keywords: аутоімунний тиреоїдит; цитологічні зміни; тонкоголкова аспіраційна біопсія