ЕФЕКТИВНІСТЬ ПЕРЕДПРОТЕЗНОЇ ПІДГОТОВКИ АЛЬВЕОЛЯРНОЇ ЧАСТИНИ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ У ХВОРИХ З ЧАСТКОВОЮ АДЕНТІЄЮ - Ступницький, І.Р.; Ступницький, Р.М.; Локес, К.П. (Світ медицини та біології, 2023)
Видалення зуба призводить до розвитку горизонтальної та вертикальної атрофії альвеолярного відростка щелеп. Приблизно в 90 % випадків необхідно виконати той чи інший вид кісткової аугментації. Метою даного дослідження було вивчення ефективності використання кісткових замінників при відновленні дефекту зубного ряду після видалення зуба. Отримані результати порівняльного дослідження стану оптичної щільності кісткової тканини альвеолярної частини нижньої щелепи у пацієнтів на різних етапах реконструкції кісткової тканини об’єктивно підтвердили наявність поступового збільшення щільності кісткової тканини в зонах застосування остеопластики. матеріалів. Денситометричні показники хворих утримувалися в межах верхньої межі середніх значень (132±13, 147,2±24,34, 160,3±14,58 од.).
Keywords: кісткова аугментація; видалення зуба; адентія; атрофія кістки