ДИНАМІКА МАРКЕРІВ КІСТКОФОРМУВАННЯ ТА ОСТЕОРЕЗОРБЦІЇ У ХВОРИХ З ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНИМИ ДЕФЕКТАМИ КІСТКИ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ - Хатту, В.В.; Іваницька, О.С.; Гаврильєв, В.М.; Буханченко, О.П.; Бойко, І.В.; Локес, К.П.; Аветіков, Д.С. (Світ медицини та біології, 2023)
Після проведення операції видалення зуба виникає дефект, який, у свою чергу, призводить до ремоделювання кісткової тканини. На процеси ремоделювання та мінералізації новоутвореної кістки мають вплив речовини із антиоксидантною дією, одними з яких є кверцетин та кріоекстракт плаценти. В дослідженні брали участь 90 пацієнтів, яким проводилося видалення зуба: з використанням кріоекстракту плаценти (1 група), комбінація кріоекстракту плаценти із кверцетином (2 група) та згідно стандартного протоколу лікування (3 група). Визначали вміст остеокальцину та матриксної металопротеїнази-8 у сироватці крові пацієнтів. Утворення післяопераційного дефекту кісткової тканини супроводжувалося антагоністичними змінами вмісту остеокальцину (за рахунок його підвищення) та ММП-8 (внаслідок зниження) у сироватці крові та ротовій рідині пацієнті, що характеризує активацію процесів резорбції кісткової тканини на більш ранніх термінах та кісткоутворення – на пізніх.
Keywords: операція видалення зуба; кістковий дефект; загоєння кісткового дефекту; кісткова тканина; моляри нижньої щелепи