ВПЛИВ МОДИФІКУВАННЯ АНАТАЗУ НАНОЧАСТИНКАМИ СРІБЛА НА ЙОГО СТРУКТУРУ, ФОТОАКТИВНІ, ТОКСИКОЛОГІЧНІ ТА ВІРУЛІЦИДНІ ВЛАСТИВОСТІ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ В БІОЛОГІЇ І МЕДИЦИНІ - Яворовський, О.П.; Рябовол, В.М.; Зінченко, Т.О.; Загорний, М.М.; Рагуля, А.В.; Лавриненко, O.М.; Повниця, О.Ю. (Світ медицини та біології, 2023)
Для розв’язання безпекових питань одержання і застосування фотоелектронних наноматеріалів TiO2 і TiO2-Ag вивчені їх структурно-морфологічні, токсикологічні, цитотоксичні та віруліцидні властивості. Показано, що нанокомпозит TiO2-Ag має анатазну кристалічну модифікацію і складається з наночастинок TiO2 розміром 13–20 нм і Ag – 35–40 нм, срібло локалізується на поверхні діоксиду титану. При гострому внутрішньоочеревинному введені нанопорошків мишам, встановлено, що LD50 для нано-TiO2 дорівнює 4783,30 мг/кг, LD50 для нано-TiO2-Ag – 724,44 мг/кг. Нанопорошки TiO2 і TiO2-Ag накопичуються і пошкоджують печінку, нирки і легені лабораторних тварин. Наноматеріали ТіО2-Ag і ТіО2 можуть потенційно викликати хронічне запалення та алергічні реакції у операторів синтезу. Наноматеріали ТіО2-Ag і ТіО2 впливають на активність мітохондріальних ензимів статевих клітин кнурів й справляють ушкоджуючу дію на мембрани мітохондрій й клітин загалом. Модифікування сріблом нано-ТіО2 призводило до зменшення токсичності наночастинок для клітин BHK-21 та MDCK. Показана значна віруліцидна дія наночастинок ТіО2-Ag і ТіО2.
Keywords: нанодіоксид титану; токсикологія; механізм дії; цитокіни; наноматеріали; окиснювальні ензими; цитотоксичність; віруліцидна дія