ВЖИВАННЯ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК ВПЛИВАЄ НА СТРУКТУРНУ ОРГАНІЗАЦІЮ ДИФУЗНОЇ ЛІМФОЇДНОЇ ТКАНИНИ ЛЕГЕНЬ В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Єрошенко, Г.А.; Донець, І.М.; Шевченко, К.В.; Рябушко, О.Б.; Звягольська, І.М.; Оніпко, В.В.; Передера, Р.В. (Світ медицини та біології, 2023)
В роботі представлені результати морфометричного та морфологічного дослідження дифузної лімфоїдної тканини легень щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що стан дифузної лімфоїдної тканини легень щурів під дією комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R, відображає реакцію елементів місцевого захисного бар'єру, на дію складових комплексу, які перш за все виступають у ролі антигенів, що відображається активацією процесів антигензалежного диференціювання клітин лімфоїдного ряду, змінами з хвилеподібним характером морфометричних показників та ступеня васкуляризації дифузної легеневої тканини.
Keywords: харчові добавки; дифузна лімфоїдна тканина; капіляри; лімфоцити; плазмоцити; макрофаги; легені; щури