ЗМІНИ В МІКРОЦИРКУЛЯТОРНОМУ РУСЛІ ПЕЧІНКИ ЗА УМОВ МОДЕЛЮВАННЯ АЛКОГОЛЬНОГО ГЕПАТИТУ - Микитенко, А.О.; Акімов, О.Є.; Єрошенко, Г.А.; Шевченко, О.М.; Непорада, К.С. (Світ медицини та біології, 2023)
Загальновідомо, що хронічне споживання алкоголю призводить до поліорганного ушкодження і порушення мікроциркуляції органів і тканин. Метою роботи було вивчити морфометричні показники мікроциркуляторного русла печінки щурів за умов моделювання алкогольного гепатиту. Експерименти виконані на 30 білих статевозрілих щурах-самцях лінії Wistar, вагою 180-220 г. Тварини були розділені на 2 групи: І – контрольна; ІІ група – тварини, яким моделювали алкогольний гепатит за Степановим Ю.М. (2017). Діаметр синусоїдних капілярів навколо центральної вени і печінкової тріади збільшується на всіх досліджуваних строках порівняно з контролем. Діаметр просвіту центральної вени печінкової часточки щурів збільшується на 1, 5 та 7 добу експерименту порівняно з контролем. Діаметр просвіту міжчасточкової артерії щурів зменшується в досліджувані терміни, а міжчасточкової вени збільшується порівняно з контролем. Діаметр просвіту артеріоли печінкової часточки щурів збільшився на 3 добу експерименту, а діаметр просвіту венули печінкової часточки щурів зменшився на 1 добу експерименту порівняно з контролем. Мікроциркуляторне русло печінки щурів за умов моделювання хронічного алкогольного гепатиту в перший тиждень демонструє посилення обміну метаболітами між центральною веною та веною тріади, що супроводжується їх розширенням та загрожує розвитком венозної гіперемії.
Keywords: хронічний алкогольний гепатит; печінка; мікроциркуляторне русло; щури