ЗМІНЕНА СУДОМНА ЧУТЛИВІСТЬ ТВАРИН ПІСЛЯ НАНЕСЕННЯ ЛЕГКОЇ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВОЇ ТРАВМИ ЗА УМОВ ВІДТВОРЕННЯ ГЕНЕРАЛІЗОВАНОЇ СУДОМНОЇ АКТИВНОСТІ - Савицький, І.В.; Френкель, С.М.; Вастьянов, Р.С.; Стоянов, О.М.; Добровольський, В.В.; Заяць, Л.М.; Вастьянов, М.Р. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження є з’ясування зміни інтенсивності гострих генералізований судомних реакцій, індукованих конвульсантами з різним механізмом реалізації судомної дії, протягом раннього посттравматичного періоду експериментальної легкої черепно-мозкової травми. 185 щурів були розділені на 5 групи відповідно виду конвульсанту, за допомогою якого через 6, 12, 24 години та 3 доби після нанесення легкої черепно-мозкової травми були ініційовані гострі генералізовані судомні реакції. Протягом 3 діб посттравматичного періоду реєструється зміна судомної чутливості в мозку щурів, що підтверджується зниженням судомного порога. У випадку ініціації гострих судом шляхом введення пікротоксину та пентиленететразолу їх інтенсивність вже на 1-й добі посттравматичного періоду була вищою. У випадку стрихнін-, пілокарпін- та каїнат-індукованих гострих генералізованих судом статистичні розбіжності були досягнуті на 3-й добі після нанесення черепно-мозкової травми. Доведено, що підвищення судомної готовності та зниження судомного порогу в динаміці посттравматичного періоду є ймовірним патогенетичним механізмом виникнення мимовільним самопідтримуючихся судом за умов посттравматичної епілепсії. Автори вважають, що отримані результати підтверджують концепцію про формування патологічної дезінтеграції органів і систем при патологічних станах, що свідчить про формування нового типу патологічної взаємодії кори мозку та підкіркових утворень при легкій черепно-мозковій травмі, внаслідок чого підсилюється судомна чутливість мозку в тому числі й за участю центральної ГАМК-, гліцин-, холін,- каїнат- та моноамінергічної нейропередачі.
Keywords: черепно-мозкова травма; посттравматичний період; судомна чутливість; гострі генералізовані судоми; посттравматична епілепсія; патофізіологічні механізми