СУДИННІ МЕХАНІЗМИ ФОРМУВАННЯ СТАТЕВИХ ВІДМІННОСТЕЙ ЗАХИСНОЇ ДІЇ ГЛЮКОЗАМІНУ ЗА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ХОЛОДОВОЇ ТРАВМИ - Юхимчук, А.В.; Волощук, Н.І.; Штриголь, С.Ю.; Нефьодов, O.O.; Піліпонова, В.В.; Олійник, Ю.М.; Тепла, А.М.; Нефьодова, O.O. (Світ медицини та біології, 2023)
У дослідженні оцінено стать-специфічні зміни продукції вазоактивних молекул за експериментальної гострої холодової травми та встановлено ендотеліотропні механізми, що забезпечують формування статевої детермінації відповіді організму на фригопротекторну дію глюкозаміну. На моделі гострої холодової травми досліджено зміни продукції вазоконстрикторних (ендотелін-1, адгезивної молекули судинних клітин-1 та вазодилатуючих (H2S, NO) молекул та маркерів оксидативного стресу (нікотинамідаденіндинуклеотидфосфат-оксидаза, супероксиддисмутаза) у щурів різної статі та вплив на ці показники профілактично-лікувального введення глюкозаміну (50 мг/кг внутрішньошлунково). Встановлено, що гостра холодова травма викликає підвищення активності нікотинамідаденіндинуклеотидфосфат-оксидази, зниженням активності супероксиддисмутази у тварин обох статей, збільшення вмісту вазоконстрикторних та зменшенням продукції вазодилатуючих молекул, в більшій мірі у тварин чоловічої статі. Ступінь ендотеліальної дисфункції та оксидативного стресу у особин жіночої статі були статистично меншими. Лікувально-профілактичне введення глюкозаміну зменшує виразність патологічних змін в організмі тварин, спричинені гострою холодовою травмою, в більшій мірі у самців щурів. Ступінь виразності статевих відмінностей показників, що вивчались, залишається, однак різниця в показниках між тваринами різної статі зменшується.
Keywords: холодова травма; статеві відмінності; щури; глюкозамін; вазоактивні молекули; гідроген сульфід; нітроген моноксид; оксидативний стрес