ПОРІВНЯННЯ РІЗНИХ ВИДІВ АНАСТОМОЗІВ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ У НЕВІДКЛАДНІЙ ЧЕРЕВНІЙ ХІРУРГІЇ - Агаєв, Е.К.; Ісмаїлова, З.Е.; Гасанов, А.Б.; Ісрафілова, С.Б. (Світ медицини та біології, 2023)
Обрана техніка анастомозу відіграє у результаті резекцій кишечника. Однак серед хірургів немає єдиної думки щодо вибору техніки анастомозу. Щоб зробити свій внесок у вирішення цієї проблеми, ми провели клінічне дослідження, в якому взяли участь 576 пацієнтів. Ми порівняли результати накладання анастомозів «кінець у кінець» та «бік у бік», виконаних в екстрених операціях. Як в основній, так і в контрольній групі, анастомози «бік у бік» мали найкращі результати. Це може пояснюватися посттравматичним набряком, що звужує анастомоз, відпрепарування стінок кишечника від їх брижі не менше ніж на 1,5-2 см і взяттям у шов прямих інтрамуральних артерій, розташованих поблизу лінії шва в анастомозах за методом «кінець в кінець».
Keywords: кишкові анастомози; анастомози кінець у кінець; анастомози бік у бік; неспроможність кишкових анастомозів; анастомозит