МОЛЕКУЛЯРНО-ГЕНЕТИЧНА ОЦІНКА ОРАЛЬНОГО МІКРОБІОМА В ОСІБ ІЗ ХВОРОБОЮ АЛЬЦГЕЙМЕРА - Бабеня, Г.О.; Гаращук, І.В.; Шнайдер, С.А.; Котова, І.О.; Христова, М.Т.; Саввова, А.О.; Корнійчук, О.Е. (Світ медицини та біології, 2023)
За даними сучасної літератури мікроорганізми ротової порожнини є одним з чинників розвитку та/або прогресування хвороби Альцгеймера. Метою роботи було оцінити якісний і кількісний склад мікробіому пародонтальних кишень осіб з хворобою Альцгеймера за допомогою полімеразно-ланцюгової реакції. Було визначено частоту зустрічаємості основних пародонтопатогенів і показано, що у 100 % пацієнтів даної категорії виявляється Tannerella forsythia і Fusobacterium nucleatum. Досліджено основні асоціації пародонтопатогенів та встановлено, що у найбільшого числа обстежених осіб з хворобою Альцгеймера (66,7 %) зустрічалися асоціації 4 бактерій. Визначено кількісний склад оральної мікробіоти у пацієнтів з деменцією і показано, що найбільший кількісний склад мали Aggregatibacter actinomycetemcomitans та Fusobacterium nucleatum, найменший – Porphyromonas gingivalis. Визначення особливостей оральної мікробіоти в осіб з хворобою Альцгеймера дозволить уточнити механізми розвитку деменції та запропонувати відповідні адаптовані лікувально-профілактичні заходи для збереження здоров’я ротової порожнини.
Keywords: хвороба Альцгеймера; пародонт; генералізований пародонтит; пародонтопатогени; полімеразно-ланцюгова реакція