СТАТИСТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ НА ВИНИКНЕННЯ КАРІЄСУ ТА ПАРОДОНТИТУ У ОСІБ ВІКОМ 18–22 РОКІВ - Гриновець, В.C.; Макеєв, В.Ф.; Ріпецька, О.Р.; Войцеховська, Ю.В.; Бучковська, А.Ю. (Світ медицини та біології, 2023)
В статті подані результати дослідження впливу харчових продуктів на процеси карієсу та пародонту з застосуванням статистичних методів. Інформаційною базою дослідження послужили дані, які отримані шляхом анкетування студентів-стоматологів віком 18–22 роки медичного університету. В основному як фактори розглядалось вживання молочних продуктів, овочів і фруктів, м'яса, хліба, солодощів. За кількісну характеристику харчування приймалась кількість разів споживання продуктів протягом тижня. Підтверджено гіпотезу, що кількість споживання продуктів впливає на стан пародонту та кількість карієс них зубів у особи. В результаті визначення відповідних залежностей виявлено суттєвий вплив двох груп харчових продуктів – молочних та овочів і фруктів. Безпосередньо залежності мають нелінійний (квадратичний) вигляд і відповідно встановлено оптимальні інтервали обсягів споживання продуктів, оскільки як недостатнє, так і надлишкове їх вживання негативно впливає на стан зубів і ясен. Побудована двофакторна лінійна статистична залежність, яка дає можливість оцінити сумарну дію двох видів продуктів харчування. Стосовно інших продуктів, то суттєвих взаємозв'язків між їх вживанням та станом ротової порожнини не виявлено.
Keywords: карієс; пародонт; продукти харчування; статистична залежність; оцінка впливу; оптимальне споживання