АНАЛІЗ ЗАПАЛЬНИХ ЗМІН ЕНТЕЗИСІВ ТА СИНОВІАЛЬНИХ СТРУКТУР У ХВОРИХ НА ПСОРІАЗ ТА ПСОРІАТИЧНИЙ АРТРИТ - Ждан, В.М.; Ткаченко, М.В.; Бабаніна, М.Ю.; Волченко, Г.В.; Кітура, Є.М.; Іваницький, І.В.; О. А. Кир’ян, O.A. (Світ медицини та біології, 2023)
У статті наведені дані щодо взаємозв’язку клінічних проявів та виявлених при ультразвуковому дослідженні ознак ентезиту, синовіїту та тендосиновіїту у хворих на шкірну форму псоріазу та псоріатичний артрит. Було обстежено 56 хворих на розповсюджений псоріаз, які були вперше направлені дерматологами на консультацію до ревматолога у зв’язку з болем у суглобах та м’язах. Тривалість періоду кістково-м’язового болю у хворих не перевищувала 10 місяців. Крім загальноклінічного та лабораторного обстежень, всім хворим проводилося ультразвукове дослідження набряклих та/або болючих при пальпації суглобів, сухожилків та зв'язок. У роботі було продемонстровано діагностичні можливості ультразвукового дослідження щодо виявлення вогнищ запалення у хворих на псоріатичний артрит та виділення груп хворих з ізольованим ентезитом та поєднанням ентезиту із синовіїтом для проведення диференційованої протизапальної терапії.
Keywords: ентезит; синовіїт; псоріаз; псоріатичний артит; ультразвукове дослідження