ШЛЯХИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ ХОЛЕДОХОЛІТАЗУ У ПАЦІЄНТІВ ІЗ ПАТОЛОГІЄЮ ПАРАПАПІЛЯРНОЇ ЗОНИ ТА ЗАГАЛЬНОЇ ЖОВЧНОЇ ПРОТОКИ - Іващенко, Д.М.; Шевчук, М.П.; Дудченко, М.О.; Кравців, М.І.; Прихідько, Р.А.; Зезекало, Є.О.; Заєць, С.М. (Світ медицини та біології, 2023)
В роботі представлений аналіз результатів ендоскопічного лікування холедохолітіазу в клінічно важких випадках. Проведено ретроспективний та проспективний аналіз лікування 161 пацієнта із холедохолітіазом. Для відновлення пасажу жовчі і санації позапечінкових жовчних шляхів виконували ендоскопічну папілосфінктеротомію, механічну літотрипсію, назобіліарне дренування і транспапілярне стентування. Проведено порівняння ефективності ендоскопічної літоекстракції у двох групах пацієнтів. 1-ша група – пацієнти із великими конкрементами загальної жовчної протоки та нормальної анатомією парапапілярної зони та холедоха, 2-га група – пацієнти із холедохолітіазом та дивертикулами парапапілярної зони, стенозами чи стриктурами позапечінкових жовчних шляхів. Ендоскопічна папілосфінктеротомія виконувалась 151 пацієнту. У 44 пацієнтів із дивертикулами ділянки великого дуоденального сосочка камені були видалені стандартними літоекстракторами, в інших 107 випадках застосовувався механічний літотриптор. Камені були успішно видалені у 98 пацієнтів. Літотрипсія була безуспішною у 7-ми пацієнтів 1-ї групи та у 2-х пацієнтів 2-ї групи, при цьому достовірність літотрипсії не відрізнялась в обох групах. Ендоскопічні маніпуляції були ефективні однаково в обох групах.
Keywords: холедохолітіаз; механічна жовтяниця; ендоскопічна папілосфінктеротомія; механічна літотрипсія