ВИВЧЕННЯ ПОШИРЕНОСТІ НАДЛИШКОВОЇ МАСИ ТІЛА ЯК ПРОВІДНОГО ФАКТОРУ РИЗИКУ ХВОРОБ СИСТЕМИ КРОВООБІГУ У ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ - Лазоришинець, В.В.; Руденко, М.Л.; Сіромаха, С.О.; Андрущенко, Т.А. (Світ медицини та біології, 2023)
Встановлена висока розповсюдженість надлишкової маси тіла (40,9±4,3 %) та ожиріння (26,0±3,8 %) у військовослужбовців з хворобами системи кровообігу. Встановлено достовірно вищу різницю кількості випадків ожиріння – 26,0 % у порівнянні з відповідною частотою ожиріння чоловічого населення України – 13,2 %. З’ясовано, що ожиріння ІІІ ст. зустрічалося достовірно частіше в дослідній групі – 3,03 % порівняно з групою контролю – 0,4 %. Значення відносного ризику розвитку ХСК у військовослужбовців, вказують, що наявність ожиріння підвищує ризик розвитку хвороб системи кровообігу у 2,31 рази, а наявність ожиріння ІІІ ст. у 7,58 разів.
Keywords: хвороби системи кровообігу; військовослужбовці; надлишкова маса тіла; ожиріння; індекс маси тіла