КОРЕЛЯЦІЯ ФУНКЦІЇ СУДИННОГО ЕНДОТЕЛІЮ І ФАКТОРІВ ЗАПАЛЕННЯ З ФУНКЦІЄЮ НИРОК У ХВОРИХ З ДІАБЕТИЧНОЇ НЕФРОПАТІЄЮ - Мамедзаде, А.Ю.; Ісмайлова, Ш.Г.; Ібрагімова, Ш.С.; Гусейнова, Н.І.; Гусейн, Л.А. (Світ медицини та біології, 2023)
Метою дослідження було вивчити взаємозв'язок між функцією ендотелію судин та факторами запалення з нирковою функцією у пацієнтів з діагнозом діабетична нефропатія. Загалом у дослідженні взяли участь 120 пацієнтів з діабетичною нефропатією. Залежно від стадії діабетичної нефропатії пацієнти були розділені на 4 групи: І група – нормоальбумінурія (n=30), ІІ група – мікроальбумінурія (n=30), ІІІ група – макроальбумінурія (n=30) та IV група – пацієнти з клінікою нефропатії (n = 30). Визначали рівень креатиніну, ендотеліну-1, оксиду азоту, інтерлейкіну-6, інтерлейкіну-10, фактору некрозу пухлини-альфа в крові та швидкість клубочкової фільтрації. Встановлено кореляційний зв’язок між швидкістю клубочкової фільтрації та ендотеліном-1 (r=0,517 (р
Keywords: діабетична нефропатія; швидкість клубочкової фільтрації; інтерлейкін; ендотелін-1; фактор некрозу пухлини-альфа