ВПЛИВ ПЕПТИДІВ І ЦИТИКОЛІНУ НА ГЕМОДИНАМІКУ ОКА ТА РІВЕНЬ ЕНДОТЕЛІНУ ПРИ ПІГМЕНТНОМУ РЕТИНІТІ - Мамедзаде, А.Н.; Касімов, Е.М.; Меджидова, С.Р.; Алієва, Н.І. (Світ медицини та біології, 2023)
Пігментний ретиніт є найбільш поширеною формою спадкової дистрофії сітківки. На сьогоднішній день немає схваленої терапії, здатної зупинити розвиток цього захворювання або відновити зір. Метою дослідження було вивчити гемодинамічні параметри в судинах ока та рівень ендотеліну-1 у сироватці крові та слізній рідині у пацієнтів з пігментним ретинітом до та після застосування пептидів та цитиколіну. Було обстежено 55 пацієнтів (110 очей) з діагнозом пігментний ретиніт у віці 15–24 років. Проводили кольорове допплерівське картування очної артерії, центральної артерії сітківки та коротких задніх циліарних артерій. Визначався рівень ендотеліну-1 у сироватці крові та слізній рідині. Пацієнтам проводили курс терапії ендоназального електрофорезу з Ретиналаміном та інстиляції Омк1. У всіх пацієнтів виявлено статистично достовірне зниження гемодинамічних параметрів у центральній артерії сітківки, задніх коротких циліарних артерій та підвищення рівня ендотеліну-1. Після лікування підвищуються гемодинамічні параметри та знижується рівень ендотеліну-1.
Keywords: пігментний ретиніт; кольорове допплерівське картування; гемодинаміка; ендотелін-1; пептиди; цитиколін